2202 BRAS

Nieuwbouw 4 sociale appartementen

De context en de stedenbouwkundige voorschriften vormen het uitgangspunt voor dit bouwproject. De omgeving bestaat uit een zeer rustige woonwijk met voornamelijke veel witte/beige half-open en vrijstaande woningen omringd door veel groen.
Het uitgangspunt is dan ook een rationele en eerlijke architectuur die vanuit zijn functie ontstaat met aandacht voor de omgeving.

Het perceel kenmerkt zich door een noord-zuid oriëntatie met een iets ongustigere noord tuin. Op het perceel bevinden zich veel min of meer waardevolle bomen. Dit vraagt een voorzichtige benadering bij de inplanting van het nieuwe bouwvolume. Enkel de hoogst noodzakelijke bomen zullen gerooid worden t.b.v. de wooneenheden en al het waardevolle omliggende groen zal zoveel mogelijk behouden blijven om de impact van het project tot een minimum te beperken.

Het concept vertrekt vanuit de individuele privacy van de 4 wooneenheden, om deze zo optimaal mogelijk te voorzien. Vandaar dat er gewerkt wordt met duplex eenheden waarbij de gelijkvloerse units volledig op de achterliggende (noordelijke)ruime tuinen worden georiënteerd. Deze tuinen kunnen ook maximaal genieten van de oost- en westzijde door de terrassen ver genoeg naar achter en zijkanten te trekken en het bouwvolume licht afhellend naar de achterkant te voorzien.
De bovenliggende appartementen beschikken dan weer over zeer ruime zuid-georiënteerde terrassen aan de straatzijde. Het collectieve gegeven kan gerealiseerd worden door het achterliggende bosrijke gebied, dat dienst kan doen als semi-publieke, collectieve groene ruimte met enkele eenvoudige inrichtingselementen: zitbankje, schommel, zandbak,…

Gezien nagenoeg de hele woonwijk gekenmerkt wordt door zeer lichte, witte en lichtbeige al dan niet gekoppelde woningen is de keuze gemaakt voor het gevelmetselwerk in zeer lichte, wit bezande zandkleurige gevelsteen zodat het nieuwe volume volledig mee kan opgaan in zijn omgeving.

De architectuur van het woningengeheel wordt sober en rationeel gehouden in traditioneel metselwerk met oordeelkundig gepositioneerde raamopeningen. Er worden wel 4 soorten metselwerkverbanden voorgesteld, allen in eenzelfde zandkleurige gevelsteen zodat elke woonunit zijn eigen identiteit en articulatie krijgt.

Author

admin

Date & Time

september 28, 2022