1802 ARTE

Herbouw en renovatie van 11 sociale woningen

De projectzone bestaat grotendeels uit identieke rode bakstenen woningen. Deze behoren niet tot het architecturale erfgoed, maar het straatbeeld vormt wel één architecturaal geheel. Ook de directe omgeving van de projectzone bestaat grotendeels uit eengezinswoningen (rijwoningen) met overwegend rood-bruin gevelmetselwerk op enkele uitzonderingen na.

De 9 woningen worden allen grondig gerenoveerd en dienen volledig na-geïsoleerd te worden. Hierbij is het voorstel om het huidige gevelmetselwerk af te breken en te vervangen door steenstrips op PUR/PIR isolatie. Op deze manier kan voldaan worden aan de epb-normen zonder overschrijding van de huidige rooilijn. Voor de overige 2 nieuwbouwwoningen (herbouw) kan gewerkt worden met een klassieke gevelsteen, aansluitend bij de kleurkeuze van de steenstrips.

Het concept is om te werken met één type rode gevelsteen, analoog aan het huidige gevelmetselwerk en de omliggende woningen, die dan op verschillen manieren verwerkt worden per woning (verticaal, gelijmd, wildverband met donkere voeg, tegelverband met lichte voeg,…). Op deze manier gaan de bestaande tussenliggende woningen, die niet gerenoveerd worden volledig mee op in het algemene concept en gevelbeeld.

Fotografie: Liesbet Goetschalckx interieurfotografie

Author

admin

Date & Time

februari 2, 2019